LIVSSTILSMAGASIN  | HUS & HEM  | INREDNING  | TRÄDGÅRD  | UTEMILJÖ

Saffranskaka med kanel & socker

Klassikern i ny form

En saftig saffranskaka är ett måste när mörkret faller och julen närmar sig. Den här varianten är både enkel att baka och ljuvligt god – med den klassiska smaken av saffran, ett lätt strössel av kanel och socker på toppen som ger en vacker yta och en extra touch av jul.
Kakan passar lika bra till glöggmyset som till en kopp kaffe efter en promenad i kylan. Och det bästa? Den håller sig saftig i flera dagar – om den ens får chansen att ligga så länge.

Du behöver:

  • 1 g saffran (2 påsar)

  • 1 msk rom eller 1 msk vatten

  • 200 g smör

  • 3 ägg

  • 2,5 dl strösocker

  • 1,5 dl mjölk

  • 4 dl vetemjöl

  • 2 tsk bakpulver

  • 1 krm salt

Topping:

  • 2 msk socker

  • 1 tsk kanel

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°C och smörj en rund form, gärna med hål i mitten.

  2. Mortla saffranet med lite socker och rör ut i rom eller vatten – låt stå en stund för att dra fram smaken.

  3. Smält smöret och blanda ner mjölken.

  4. Vispa ägg och socker poröst i en bunke.

  5. Rör ner smörblandningen och saffranet.

  6. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en separat skål och vänd försiktigt ner i smeten.

  7. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35–40 minuter.

  8. Låt kakan svalna något, och strö sedan över en blandning av socker och kanel innan servering.

En klassiker som doftar jul, ser vacker ut på fikabordet och är lika god nybakad som dagen efter!